Afval kost
door redactie
Putte - Afvalophaling en -verwerking is een basisdienstverlening in de gemeenschap. Het ophalen van huishoudelijk afval, de strijd tegen zwerfvuil en de promotie van afvalsortering zijn belangrijke maatschappelijke opdrachten. We vinden het dan ook een goede zaak dat de afvalproblematiek in onze regio in handen is van publieke actoren. Bij gebrek aan gespecialiseerd personeel voor de afvalophaling en verwerking is deze opdracht in onze regio uitgegeven aan de afvalintercommunale IVAREM. De aandeelhouders van deze intercommunale zijn de gemeenten Berlaar, Bonheiden, Bornem, Duffel, Lier, Mechelen, Putte, Puurs, Sint-Amands, Sint-Katelijne Waver en Willebroek.
In vele gemeenten is enkele jaren geleden het DIFTAR-systeem in voege gegaan met als belangrijkste argumentatie: “De vervuiler betaalt”.
De gezamenlijke inspanningen hebben ervoor gezorgd dat de inwoners van onze regio aan de Europese top staan als het op sorteren aankomt. Maar liefst 76% van de sorteerbare afvalfractie wordt effectief gesorteerd. Het is passend om onze inwoners daarvoor te feliciteren. Nog beter is het om alle inwoners in onze regio extra mogelijkheden te beiden om deze tendens te versterken. Daarom pleiten we namens sp.a voor de organisatie van de ophaling van de roze afvalzak.
Dan kan ook het harde plastiek comfortabel gescheiden worden van de restafvalfractie.
Zo bieden we onze inwoners de keuze tussen het zelf afleveren van de roze zak op de containerparken of het ophalen van de zak thuis.
Sp.a stelt zowel sociale als ecologische principes voorop bij het beleid inzake afvalophaling en –verwerking. Het afvalbeleid moet sturend zijn, volgens het principe van ‘de vervuiler betaalt’. Wie veel afval produceert betaalt meer. Wie goed sorteert en minder produceert, betaalt minder. Fiscaal beleid moet voor sp.a altijd maximaal gebaseerd zijn op het principe dat ‘de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen’. Beide principes zijn fundamenteel.
Vlarema, een uitvoeringsbesluit van het Vlaams Materialendecreet, voorziet drie mogelijke manieren voor het in rekening brengen van de vaste kosten die verbonden zijn aan de afvalverwerking en – ophaling. Ofwel betalen gemeenten die tarieven (in onze regio aan IVAREM) vanuit de algemene middelen. De algemene middelen worden voornamelijk verzameld via inkomensgebonden bijdrage van de gemeentelijke personenbelasting en de onroerende voorheffing of de opcentiemen. Deze twee belastingen huldigen het principe dat de sterkte schouders de zwaarste lasten dragen. Ofwel rekenen gemeenten de bepaalde ‘vaste kosten’ aan de gebruikers door via retributies: de prijs van een huisvuil-, PMD- of roze zak of de prijs per kilo/administratiekosten in het DIFTAR-systeem.
De Vlaamse Regering sloot al in 2008, onder impuls van toenmalig Minister van Financiën Dirk Vanmechelen, een fiscaal pact met de gemeenten. Gemeentelijke forfaitaire taksen werden in het Fiscaal Pact ontmoedigd. Er zouden geen nieuwe forfaitaire belastingen meer worden ingevoerd en de bestaande forfaitaire belastingen worden afgebouwd en zijn uitdovend. De Vlaamse regering sprak ook klaar en duidelijk met de gemeenten af om geen nieuwe forfaitaire (gezins)belastingen in te voeren.
Voor Putte, die het DIFTAR-systeem heeft ingevoerd, werd in het verleden een ‘administratieve’ kost van max. € 3 ingevoerd voor:
- algemene administratieve kost zoals, verzending en drukwerk, administratieve verwerking;
- elke inwoner betaald zo een bijdrage voor afval, ook diegene die zogezegd geen afval hebben en dus geen container buiten zetten, ook zelfstandigen en KMO’s die hun huishoudelijk afval deponeren in hun bedrijvencontainer (en dus inbrengen in hun belastingen als onkosten). M.a.w. elk ‘postadres’ betaald zijn afvalbijdrage.
Yannick Truyts (sp.a-secretaris): ”In 2012 heeft sp.a-Putte zich verzet tegen een verhoogde bijdrage als administratieve kost. Op de jongste gemeenteraad van november 2013 werd door NVA gesteld dat de vorige bestuursploeg (openVLD, sp.a en OK) de verhoogde bijdrage al had ingevoerd. Dat is pertinent onjuist en toont weer eens het echte gelaat van NVA. Het is de nieuwe bestuursploeg van CD&V en NVA zelf die de verhoogde bijdrage van € 18, door IVAREM aan Putte gevraagd, aan de bevolking wil doorrekenen. Dit bedrag (+ 51%) vertegenwoordigd niet meer de administratieve kost, zoals hierboven aangegeven. Dit mag inderdaad gezien worden als een bijkomende verdoken belasting en is voor sp.a-Putte onaanvaardbaar”!